QuoteAktuellt hos oss

Här hittar du aktuella nyheter från Habitat 7.

Back arrow

Målet om minskad klimatpåverkan om 40% har uppnåtts

Habitat 7 har utformats med målsättningen att minska klimatpåverkan från byggskedet med 40 procent. Huvudsakligt fokus är att minska påverkan från byggmaterial vid husets uppförande.  

För att minimera klimatavtrycket när huset byggs är det nödvändigt att förstå vilka byggnadsdelar som påverkar mest och vilka åtgärder som kan sättas in. I tidiga skeden tas många beslut, exempelvis kring stomme och grund, som har stor påverkan på byggnadens totala klimatbelastning.  

– I tidiga skeden utvärderar vi byggnadens form, placering och system för fasad och stomme för att hitta lösningar med låg klimatpåverkan och god kostnadseffektivitet. Det handlar om rätt material och byggsystem på rätt plats. Varje projekt kräver optimering för att hitta den bästa lösningen, säger Anders Enebjörk, hållbarhetsspecialist, NCC.  

Rätt material på rätt plats 

Genom att använda rätt material på rätt plats har projektet minskat den totala klimatpåverkan för byggnaden med 40 procent jämfört med ett referenskontor enligt Sweden Green Building Council (SGBC) NollCO2 certifiering. Stomme, fasad och grundläggning är de byggnadsdelar som står för störst klimatpåverkan, ofta drivet av de stora volymer betong och stål som ingår i dessa byggnadsdelar.  

För att få ner klimatpåverkan har projektet bland annat arbetat med resurseffektiva och slimmade konstruktionslösningar som minimerar mängden betong i förhållande till funktion, och klimatförbättrad betong. Stommen är i huvudsak i massivträ, vilket minskar stommens klimatpåverkan jämfört med ren stål och betongstomme. Vid grundläggningen användes en elektrisk pålkran och hybridpålar i trä och betong för att ytterligare minska klimatpåverkan.  

Unikt hållbarhetsprogram för Habitat 7 

Det som varit viktigt i projektet är själva processen, att tidigt sätta höga mål. Habitat 7 har ett eget hållbarhetsprogram som kontinuerligt följs upp för att säkerställa att målen uppfylls. Och som visar på effekter för de olika materialvalen kopplat till minskad klimatpåverkan, påverkan i tid, estetik och inte minst ekonomi. Kunskap och erfarenheter som delas inom NCC för att som bolag driva på utvecklingen.  

Det är viktigt att ta fram tydliga och relevanta mål från start som följs upp och dokumenteras under projektets gång. Genom att skapa engagemang kring frågorna i projektet blir NCC än mer rustade för framtiden. Sist men inte minst, fira alla delmål på vägen, säger Soumia El Ghazouani, Fastighetsutvecklare NCC Property Development.

  

Miljöcertifieringar 

Projektet arbetar med följande certifieringar: 

  • BREEAM nivå ”Excellent 
  • NollCO2 
  • Citylab för hållbar stadsutveckling 

I nuläget ligger projektet på 230 kg CO2e /m2 BTA, vilket kan jämföras med ett referenskontor* som ligger på 395 kg CO2e /m2 BTA. Detta inkluderar alla i projektet ingående material, vilket innebär en större omfattning än vad som ingår i Boverkets klimatdeklaration.  

Klimatpåverkan under byggskedet 

  • Referensvärde kontor (CO2e/m2 BTA): 395 kg 
  • Mål för Habitat 7 (CO2e/m2 BTA):230 kg 
  • Referenskontor enligt SGBC:s NollCO2certifiering. 
Back arrow