QuoteAktuellt hos oss

Här hittar du aktuella nyheter från Habitat 7.

Back arrow

Masthamnsgatan blir en lekfull gata för gående

Nu startar bygget av lek- och aktivitetsstråket på Göteborgs färskaste långgata, nämligen Masthamnsgatan. Här skapas en lekfull miljö med möbler, konst och planteringar, som påminner om Göteborgs ”sommargågator”.

Utformningen av ännu en långgata pågår för fullt. Idag står flera av kontorshusen färdiga – Våghuset, Brick Studios, Stuveriet och snart Habitat 7 – där restaurangverksamheter och en co working-aktör har flyttat in i bottenvåningarna.

Nu går projektet in i nästa skede. Själva gatan ska utformas till en attraktiv miljö där det finns mängder av saker att upptäcka. Ambitionen är att skapa en gata som uppmuntrar till att hänga och umgås, både på uteserveringar och allmänna ytor. Längs hela gatan kommer det att finnas picknickbord, sittplatser av olika slag och lekskulpturer i form av djur. Det skapas en lekfullhet i marknivå med målningar på asfalten och små gjutjärnsfigurer på träspänger i planteringarna.

– Vi vill skapa en attraktivitet för människor i alla åldrar; små barn och tonåringar men också för de vuxna som arbetar och bor i området. Det blir en gata med lek- och aktivitetsfunktion. Masthamnsgatan kommer att vara roligare att gå på än den mer traditionella gångbanan på till exempel Första Långgatan, säger Lisa Torpel, landskapsarkitekt på Sweco som håller i gestaltningen och projekteringen av Masthamnsgatan.

Hur kommer gatan annars att skilja sig från de andra långgatorna?

– Den blir ett komplement i formspråk och gestaltning. Det kanske tar lite längre tid att gå gatan fram, det finns saker att upptäcka längs vägen. Masthamnsgatan är inte heller spikrak. Husen har en form som gör att det inte är en traditionell rutnätsgata utan bredden och vinklar varierar mellan kvarteren.

Under projektets gång har det bland annat genomförts dialoger med elever från lågstadiet och gymnasiet. Syftet har varit att addera fler perspektiv från den breda målgruppen ”barn och unga” i arbetet framåt. Några av idéerna syns i den färdiga gestaltningen.

– Vi har absolut inspirerats, även om idéerna inte styrt oss. Vi tog till exempel tillvara på idén om att skapa en anknytning till havet. På en plats har vi gjort en liten lekplats med båt- och havstema. Andra storslagna förslag, så som luftballonger och stora linbanor, har vi inte kunnat uppfylla av naturliga skäl.

Lek- och aktivitetsstråket på Masthamnsgatan kan jämföras med ”sommargågatorna”, som införts i Göteborg och andra städer under sommarhalvåret. Det är platser med begränsad trafik där du kan strosa mellan möbler, konst och växter. På flera av gatorna sker initiativ av både staden och invånarna.

– Vi vill skapa en miljö där man kan umgås och där man bara får köra bil på de gåendes villkor. Samtidigt måste leveranser, räddningstjänst och rörelsehindrade kunna ta sig fram och det kräver sina mått. Det är en balansgång. Men klart är att gatan ska vara vårt gemensamma vardagsrum, säger Lisa Torpel.

Bygget startar i april 2024 och den första delen av gatan utanför Våghuset och Brick Studios ska vara klar i september i år. Resten av gatan byggs successivt allteftersom de nya husen växer fram och planeras vara helt klar runt 2028.

Huvudbild: Göteborgs Stad/SWECO.

Artikeln är  publicerad på masthuggskajen.se

 

Back arrow